Skip to content
Open
Show file tree
Hide file tree
Changes from all commits
Commits
File filter

Filter by extension

Filter by extension

Conversations
Failed to load comments.
Loading
Jump to
Jump to file
Failed to load files.
Loading
Diff view
Diff view
30 changes: 15 additions & 15 deletions number-systems/Part-1.md
Original file line number Diff line number Diff line change
Expand Up @@ -8,47 +8,47 @@ The answers to these questions should be a number, either in binary, hex, or dec

Q1: Convert the decimal number 14 to binary.
Answer:

1110
Q2: Convert the binary number 101101 to decimal:
Answer:

45
Q3: Which is larger: 1000 or 0111?
Answer:

1000
Q4: Which is larger: 00100 or 01011?
Answer:

01011
Q5: What is 10101 + 01010?
Answer:

11111
Q6: What is 10001 + 10001?
Answer:

100010
Q7: What's the largest number you can store with 4 bits, if you want to be able to represent the number 0?
Answer:

15
Q8: How many bits would you need in order to store the numbers between 0 and 255 inclusive?
Answer:

8 bits
Q9: How many bits would you need in order to store the numbers between 0 and 3 inclusive?
Answer:

2 bits
Q10: How many bits would you need in order to store the numbers between 0 and 1000 inclusive?
Answer:

10 bits
Q11: Convert the decimal number 14 to hex.
Answer:
E
Q12: Convert the decimal number 386 to hex.
Answer:

182
Q13: Convert the hex number 386 to decimal.
Answer:

902
Q14: Convert the hex number B to decimal.
Answer:

11
Q15: If reading the byte 0x21 as a number, what decimal number would it mean?
Answer:

33
Q16: Continues in Part-2
8 changes: 5 additions & 3 deletions number-systems/Part-2.md
Original file line number Diff line number Diff line change
Expand Up @@ -8,15 +8,17 @@ The answers to these questions will require a bit of explanation, not just a sim

Q16: How can you test if a binary number is a power of two (e.g. 1, 2, 4, 8, 16, ...)?
Answer:
A binary number is a power of two if it contains exactly one 1 bit.

Q17: If reading the byte 0x21 as an ASCII character, what character would it mean?
Answer:

!
Q18: If reading the byte 0x21 as a greyscale colour, as described in "Approaches for Representing Colors and Images", what colour would it mean?
Answer:

Dark grey (so close to black)
Q19: If reading the bytes 0xAA00FF as a sequence of three one-byte decimal numbers, what decimal numbers would they be?
Answer:

170 0 255
Q20: If reading the bytes 0xAA00FF as an RGB colour, as described in "Approaches for Representing Colors and Images", what colour would it mean?
Answer:
A bright purple
Loading